ontruimingsplan van kenuwvluchtweg voor uw organisatie of bedrijf

veilig vluchten en ontruimen – samenspel van gebouw, techniek en mens.

ontruimingsplan

Een ontruimingsplan is een van tevoren vastgesteld plan, waarin deze 3 factoren en passende maatregelen op elkaar worden afgestemd. In dit plan wordt omschreven hoe een gebouw in korte tijd te ontruimen, zonder dat er paniek uitbreekt en/of personen tijdens de ontruiming letsel oplopen.

wat is het doel van een ontruimingsplan?

Het doel van een ontruimingsplan is dat aanwezigen in een gebouw weten wat zij moeten doen in geval van brand, andere calamiteiten of incidenten, zodat risico’s worden beperkt en er veilig kan worden gevlucht. Een belangrijk onderdeel van het ontruimingsplan is te onderzoeken aan welke risico’s de aanwezige personen in uw gebouw kunnen worden blootgesteld. Tevens is het ontruimingsplan er om de continuïteit van uw werkzaamheden en (bedrijfs) processen snel te kunnen hervatten.

is een ontruimingsplan verplicht?

In de Arbowet en Arbobesluit wordt onder andere aangegeven dat veiligheid, gezondheid en welzijn op de werkplek gewaarborgd moeten zijn enis elk bedrijf of instelling welke bestaat uit meer dan 1 persoon volgens de wet verplicht een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) op te stellen. Hierin staat beschreven wat de risico’s binnen de betreffende organisatie zijn. De risico’s waarvoor geen directe oplossing kan worden gevonden noemen we restrisico’s en kunnen worden meegenomen in het bedrijfsnoodplan. Restrisico’s zijn bijvoorbeeld brand, bommeldingen, vallen of struikelen. Restrisico’s kunnen een reden zijn een gebouw te ontruimen, bijvoorbeeld bij brand of een gaslek. Om dit te bereiken dient een organisatie te beschikken over een bedrijfshulpverleningsorganisatie (BHV) en een gedegen ontruimingsplan.

Volgens het Bouwbesluit 2012 artikel 6.23 lid 6, heeft een gebouw met een “verplichte” brandmeldinstallatie een ontruimingsplan.

het opstellen van het ontruimingsplan

Kenuwvluchtweg past de NEN 8112 toe bij het opstellen van uw ontruimingsplan. De toepassing van deze leidraad is van belang voor het goed functioneren van een ontruiming in geval van brand, andere calamiteiten of incidenten. Hierin worden de functies, taken en bevoegdheden van de BHV-organisatie omschreven. Het plan geeft aan hoe er wordt ontruimd, waar verzamelplaatsen zijn, waar zich de vluchtroutes bevinden, hoe de hulpverleningsdiensten worden opgevangen, wie de leiding heeft en hoe er wordt gecommuniceerd. Bij het opstellen van het ontruimingsplan heeft het beschermen van medewerkers en overige aanwezigen de hoogste prioriteit.

Medewerkers krijgen door de aanwezigheid en het toepassen van het ontruimingsplan de juiste hulpmiddelen waardoor het veiligheidsbewustzijn wordt vergroot.

wat kan u van kenuwvluchtweg verwachten?

Een ontruimingsplan is maatwerk en wordt samen met u opgesteld, waardoor het geheel aan de hand van de door u verstrekte informatie op uw organisatie en situatie is afgestemd.

  • Tijdens een intake gesprek op locatie nemen wij met uw interne hulporganisatie de noodzakelijke informatie op voor het opstellen van het ontruimingsplan. Informatie over het gebouw, voorzieningen en veiligheidsmiddelen worden door middel van bouwtekeningen en eventuele wensen van de BHV en brandweer met u op locatie opgenomen en besproken (o.a. met behulp van de aanwezige RI&E, BHV beleids- en veiligheidsplannen).
  • Het verzamelen van de juiste informatie kan in veel gevallen via ons vragen formulier, speciaal ontwikkeld om alle benodigde informatie te verzamelen en dan gezamenlijk met u in te vullen, verdere afstemming vindt dan plaats per e-mail en per telefoon. deze wijze is de voordeligste manier.
  • Met deze informatie stellen wij het concept ontruimingsplan conform de NEN 8112:2017 voor u op.
  • Er worden veiligheidsplattegronden* opgesteld, die aan het definitieve ontruimingsplan worden toegevoegd.
  • Het concept ontruimingsplan wordt voor een eenmalige correctieronde, per e-mail ter beoordeling aan u aangeboden, worden eventuele wijzigingen en correcties verwerkt en na uw goedkeuring wordt het definitieve ontruimingsplan gemaakt.
  • U ontvangt het definitieve ontruimingsplan digitaal als pdf-bestand en ingebonden in een stevige ringband om op locatie neer te leggen.

Naast het ontruimingsplan dienen er ook ontruimingsplattegronden in het pand te worden geplaatst, als u die nog niet heeft kunnen wij die voor u opstellen. Een combinatie van ontruimingsplan inclusief ontruimingsplattegronden heeft voor u ook een financieel voordeel, omdat sommige werkzaamheden maar eenmalig uitgevoerd hoeven te worden.

ontruimingsplan

* Verschil tussen een veiligheidsplattegrond en een ontruimingsplattegrond
Er is een verschil tussen het opstellen van een veiligheidsplattegrond en een ontruimingsplattegrond, zoals beschreven staat in de NEN 1414.
Een veiligheidsplattegrond geeft alle veiligheid gerelateerde informatie weer, terwijl de ontruimingsplattegrond alleen informatie met betrekking tot ontruiming geeft. Ontruimingsplattegronden zijn o.a. te herkennen aan het opschrift “ONTRUIMINGSPLATTEGROND” en aan de blauwe pijl “U BEVINDT ZICH HIER”

mogen wij uw ontruimingsplan opstellen? vraag dan hier een vrijblijvende offerte aan.